Att musta hos oss

Det är enkelt att musta äpplen. 100 % äpplen, 0 % tillsatser.

För att få must av dina egna äpplen behövs 50 kg, vilket motsvarar ca 4 helt fulla papperskassar. Boka tid under fliken "Bokning & Priser" och knappen Boka. Om du har mindre än 50 kg ska tid inte bokas. Mejla oss, så försöker vi hitta tid då era äpplen blandas med ngn annans så att ni kommer upp i en full "batch" om 50 kg. 

Äpplena ska vara mogna men inte mjöliga. Ett bra sätt att avgöra om äpplet är moget eller på väg att mogna är att dela det och se om kärnorna är mörka. Är de fortfarande ljusa så vänta en tid. Fallfrukt och äpplen som har skorv går bra att musta. Skalet försvinner i mustningsprocessen.

Du kan inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna. Du kan heller inte musta fallfrukt från djurhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Om du har sommaräpplen, tex Transparente Blanche är dessa vanligtvis olämpliga att musta.Mjuka äpplen sätter igen pressen, har dålig vätskenivå och lämpar sig inte. Vi reserverar oss för att inte ta emot äpplen om de inte håller tillräckligt god kvalité.

Vid parkeringen finns vagnar som underlättar transporten av din frukt till vågen. Efter invägningen rullar du själv in dina äpplen i pressen, därifrån tar vi över och sköter resten. Med vagnens hjälp rullar du sedan tillbaka dina färdiga varma boxar till bilen.

Musten fylls i praktisk baginbox som rymmer strax under 5 liter. Den är pastöriserad och håller ca 1 år i rumstemperatur oöppnad. Öppnad, håller den ca 5 veckor i kylskåp. Pastörisering innebär en varsam värmebehandling där smak och vitaminer bevaras. I fiket kan du köpa glasflaskor att hälla upp din must på om du till exempel vill ge bort som present. Beräkna att du får ut mellan 50%-80 % av äpplets vikt i must eller 5-8 liter per 10 kg frukt beroende på mognadsgrad och fruktens kvalitet.

Ingenting annat än vätskan i äpplet blir din must. Inga tillsatser.

Mustningen tar cirka 30 minuter och betalning sker med kort. Vi har tyvärr ingen kontanthantering.

Vi ser fram emot att ta hand om dina äpplen!