Att musta hos oss

Det är enkelt att musta äpplen. 

För att få must av dina egna äpplen behövs ca 50 kg frukt, vilket motsvarar 3-4 fulla papperskassar. Vi kan ta emot mindre vikt men då kommer den att behöva blandas med andra äpplen. Äpplena behöver vara mogna eller på gränsen till mogna, de som är goda att äta ger oftast god must.

Ett bra sätt att avgöra om äpplet är moget eller på väg att mogna är att dela det och se om kärnorna är mörka. Är de fortfarande ljusa så vänta en tid. Fallfrukt och äpplen som har skorv går bra att musta. Skalet försvinner i mustningsprocessen.

Du kan inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna. Du kan heller inte musta fallfrukt från djurhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Om du har sommaräpplen, tex Transparente Blanche är det extra viktigt att dessa är fasta i köttet. Mjuka äpplen sätter igen pressen och lämpar sig inte. Vi reserverar oss för att inte ta emot äpplen om de inte håller tillräckligt god kvalité.

Vid parkeringen finns vagnar som hjälper dig transportera din frukt till vågen. Efter invägningen så rullar du in dina äpplen i pressen – därifrån tar vi över och sköter mustningen.

Musten fylls i 5 liters bag-in-box-förpackningar. Den är pastöriserad och håller ca 1 år i rumstemperatur i oöppnad förpackning. En öppnad förpackning håller sig ca fyra veckor i kylskåp. Pastörisering innebär en varsam värmebehandling där smak och vitaminer bevaras. I fiket kan du köpa glasflaskor att hälla upp din must på om du till exempel vill ge bort som present. Beräkna att du får ca 50%-75 % av äpplets vikt eller 5-7 liter per 10 kg frukt. Ingenting annat än vätskan i äpplet blir din must. 

Mustningen tar cirka 30 minuter och betalning sker i fiket. Med kort eller kontanter.

Vi ser framemot att ta hand om dina äpplen!